Midilli, Yunanistan

Molyvos
Molyvos

Midilli adası vize almanın kolaylığı (kapıda vize hizmeti) ve kıyılarımıza yakınlığı sayesinde kolayca ziyaret edilebilen bir Yunan adası. Ayvalık’tan kalkan Turyol ve Jale Tur’a ait Midilli adası feribotları yaklaşık 1 saatlik bir yolculukla adaya ulaşıyor. Bireysel olarak kolayca gidebileceğiniz gibi Midilli turu düzenleyen bir çok firma da bulunmakta. Bu özellikleri sayesinde de son yıllarda Türk turistlerin gözdesi haline gelmiş durumda. Bu yazıda Midilli‘deki onlarca mekan arasından ziyaret etme şansı bulduğum birkaç mekanı kısa kısa tanıtmaya ve Midilli’de ne yenir sorusuna cevap vermeye çalışacağım.

  • MOLYVOS:

Molyvos adanın kuzeyinde yer alıyor ve Midilli’nin en gözde ziyaret noktası. Taş evleri, parke taşlı yolları ve bütün kasabaya hakim bir konumdaki ortaçağ kalesiyle çok iyi korunmuş tarihi bir kasaba.  Molyvos yeme-içme tutkunları için çok zengin fırsatlar sunuyor. İster liman bölgesindeki balıkçılarda, ister traditional market denilen yukarı kısmında her zevke uygun pek çok mekan barındıran Molyvos Türk turistlerin yoğun olarak ziyaret ettiği, Midilli’nin en gözde turist destinasyonu. İşte bunlardan ziyaret etme fırsatı yakalayıp memnun ayrıldıklarım:

Giamas Restaurant:

Giamas‘a gidişim aslında biraz tesadüf eseri oldu. Niyetim Tripadvisor gibi pek çok sitede tavsiye edilen meşhur Tropicana’ya gitmekti. Fotoğraflardan gördüğüm alanı ve çınaraltını da bulunca Tropicana diye oturdum. Ama aslında alan bir kaç sene önce ikiye ayrılmış. Yolun kenarında kalan kısımı da Giamas kullanmaya başlamış. Bu ufak yanılgı son derece hoş sonuçlara yol açtı. Adadaki ilk akşam yemeğimi burada yedim. Hatta sonrasında 2 kere daha Giamas’ı ziyaret ettim. Bunda yemeklerinin lezzeti kadar sahibi olan Stelios’un sıcak tavırları da etkili oldu.

Peynirli kabak çiçeği dolması
Peynirli kabak çiçeği dolması

Giamas’da önerebileceğim yemekler ilk olarak peynirli kabak çiçeği dolması. İçi peynirle dolduruktan sonra kızartılan kabak çiçeklerinin tadına doyum olmuyor. Temmuz ayı sardalyanın tam mevsimi. Eğer bu zamanlarda adadaysanız sakın kaçırmayın.

Sardalya
Sardalya

İkinci ziyaretimde hiç aklımda olmamasına rağmen Stelios’un tavsiyesiyle kılıç balığı yedim. Daha bu sabah geldi diyerek reklamını yaptığı balığı tam kararında pişirmişlerdi.

Izgara kılıç balığı
Izgara kılıç balığı

Sonuncunda ise Kos ziyaretimde tanıştığım ve Yunan mutfağının favori yemeklerimden Youvetsi yedim. Bugüne kadar yediğim youvetsi yani güveçlerin içinde masaya güveç yerine tabakta gelen tek youvetsi buydu. Ama tadı güzeldi. Buradaki son gecemde ortak ürünlerimizden biri olan tzatziki yani cacık ısmarladım. Yunan cacığının bizimkinden farklı olarak torba yoğurdu gibi koyu kıvamlı olduğunu zaten biliyordum ama bu kadar sarımsaklı olduğunu bilmiyordum. Ertesi sabah bile devam eden bir sarımsak tadıyla tzatziki sarımsak sevenler için tam bir ziyafet.

Tzatziki
Tzatziki

Giamas’ın bir diğer güzelliği de her yemekten sonra bazen tatlı bazen meyve olsun size bir şeyler ikram etmeleri. Misafirleriyle olan ilişkileri son derece sıcak.

Adres: Kyriakou Square, Molyvos 81108, Greece
Telefon: +3022530 72172

 

O’ Gatos:

O’ Gatos Molyvos’un “Traditional Market” denilen bölgesinde. Dışarıdaki masalarda balkon kenarı olan kısımda yer bulabilecek kadar şanslıysanız yemeğinizi müthiş bir Molyvos manzarası eşliğinde yiyebilirsiniz. Burada da diğer pek çok yerde olduğu gibi karşılama son derece sıcak. Menümde sarımsaklı mantar, adaya özel Ladotyri peyniri kullanılarak yapılan ızgara peynir ve yine youvetsi var. (Ne yapayım menüde et gördüm mü dayanamıyorum)

Sarımsaklı mantar
Sarımsaklı mantar

Bu arada sarımsaklı mantarı yarım porsiyon istedim. Buna rağmen gelen porsiyon memleketimizin pek çok yerinde tam porsiyon olarak getirilene eşit miktardaydı neredeyse.

Ladotyri
Ladotyri

Ladotyri peyniri adada yetişen koyun ve keçilerin sütünden elde ediliyor. Peynir 2-3 ay dinlendirilip olgunlaştırıldıktan sonra zeytinyağına batırılarak saklanıyor. Sonrasında dilimlenip kızartılarak yeniliyor. Peynir meraklılarının gerçekten denemesi gereken bir lezzet.

Youvetsi
Youvetsi

Youvetsi iri iri doğranmış kuzu etinin bir nevi arpa şehriye ve domates sosuyla pişiridikten sonra üzerine peynir rendelenmesiyle yapılan tam bir lezzet bombası. Et yemeklerinden hoşlanan herkesin Yunanistan’da mutlaka denemesi gereken bir yemek.

Adres: Traditional Market, Molyvos

Telefon: +30 22530 71661

Kismet:

Kismet kasabanın liman kısmındaki çok sayıda balıkçıdan biri. Adaya gitmeden önce internetten araştırma yaparken özellikle Türklerin favori mekanlarından biri olduğunu gördüm. O halde denemeden dönmek olmaz diye 3. akşam yemeğimi burada yemeye karar verdim. Kısmet’e vardığımda dikkatimi çeken diğer mekanların çoğu doluyken burada sadece bir kaç masanın dolu olması oldu. Belki limanın sonuna doğru olduğu için olabilir çünkü sonradan diğer masalar da yavaş yavaş dolmaya başladı. Benden sonra ilk gelenler hemen arka masaya oturan 2 aileden oluşan Türk grubu oldu. Türk tatilci grubuna yakışır bir şekilde masayı mezeler, yemekler ve uzoyla donatınca doğal olarak bir anda  müessesenin göz bebeği oldular.

Sardalya
Sardalya

Kısmet’in mezeleri ve balığı (elbette yine sardalya) lezzetliydi. Fiyatları da ada ortalamasında. Zaten burada bir çok mekanda üç aşağı beş yukarı aynı yemeğe aynı parayı veriyorsunuz. Fiyatların yüksek olduğu bir kaç mekan var onları da zaten dışarıdaki menülere bakınca anlayabiliyorsunuz.

Adres: Molyvos Limanı

Telefon: +30 22530 73022

Angelos Taverna:

Angelos Taverna kasabanın girişinde, otobüs durağının karşısında yer alıyor. Deniz ya da doğa manzarası olmaması dezavantajını yemeklerinin kalitesiyle kapatan Angelos Taverna Molyvos’a giden pek çok kişinin tavsiye ettiği bir lokanta. İflah olmaz bir etsever olarak Angelos’un menüsünden tercihim fırında kuzu inciği (lamb in oven) oldu. Ne kadar isabetli bir tercih yaptığımı şu manzarayla karşılaşır karşılaşmaz anladım.

Fırında kuzu
Fırında kuzu

Ağızda dağılan lokum gibi incik, yanında sotelenmiş sebzeler ve yemeğe apayrı bir tat katan meyve kurularıyla muhteşem bir yemekti. Eğer Molyos’ta 3-4 günden fazla kalacaksanız ve bir akşam yemeğini de deniz kenarında veya tarihi kasabada yemesek de olur diyebiliyorsanız Angelos Taverna’yı deneyebilirsiniz.

Bunun dışında plaj kısmında Sunset Cafe’nin yanında yer alan Ramona deniz kıyısında, kalabalıktan uzak bir gece geçirmek isteyenler için ideal bir mekan. Yemek sonrası canınız dondurma çekerse onun da adresi traditional marketteki Blue Fox Cafe. Burası  tatlıları (özellikle cheesecake) ile meşhur. Dondurmaları da son derece lezzetli. Ancak bana garip gelen bir uygulamaları var. Dondurmayı içeride oturup yemek isterseniz farklı, külahla alıp gidecekseniz farklı bir fiyat uyguluyorlar. Sanırım içeride oturmak isteyen müşterilerden manzara farkı almanın bir yolu bu. Kasabanın ufak ve tarihi fırınından aldığınız taze ekmek ve poğaçalarla sabah kahvaltısı yapmayı da sakın unutmayın.

Adres: Molyvos Road, Molyvos

Telefon: +30 2253 071909

Tarihi fırın
Tarihi fırın
  • ANAXOS:

Anaxos Restaurant:

Anaxos Restaurant adından da anlaşılabileceği gibi Anaxos’ta. Anaxos Molyvos’tan farklı olarak yeni bir yerleşim. Aslında daha çok yazlık evler ve otellerden meydana gelmiş ufak bir belde. Anaxos Restaurant’da buradaki kaliteli sayılan mekanlardan biri. Restaurant aslında kendisiyle aynı adı taşıyan otelin bir parçası ve daha çok akşam yemeği servisi veriyor. Öğle yemeği için gittiğimde içerideki tek müşteri bendim. O kadar ki bir an doğru yere mi geldim diye şüphelenip arka köşedeki bir masada oturan ve sonradan otelin sahibi olduğunu öğrendiğim yaşlı beyefendiye “Kapalı mısınız?” diye sordum. O da normalde öğle saatlerinde mutfağın kapalı olduğunu, sadece atıştırmalık şeyler servis ettiklerini söyledi. Ama Molyvos’ta kaldığımı ve akşam yemeği için başka programım olduğunu öğrenince benim için mutfağı açtırıp elde olan malzemelerden ne istersem yaptırabileceğini söyledi. İşte misafirperverlik budur. Ellerinde balık vs. olmadığı için önden bir ızgara ahtapot ardından da otelin adını taşıyan kremalı mantarlı bir tavuk yemeği sipariş verdim.

Izgara ahtapot
Izgara ahtapot

Yemeğimin hazırlanmasını beklerken otel sahipleri olan Effie ve Paul ile sohbet etme şansı buldum. Midilli’deki pek çok kişi gibi defalarca Ayvalık ve İzmir’e gittiklerini, ayrıca 60’lı yıllarda İstanbul’u ziyaret ettiklerini anlattılar. Önümüzdeki yıl için planladıklar Türkiye seyahatiyle ilgili sohbet ederken önce ızgara ahtapot, sonra da kremalı mantarlı tavuk masadaki yerlerini aldılar. Hem ahtapot hem de tavuk yemeğinden son derece memnun kaldım. Ahtapot ne çok yumuşak ne de çok sertti. Suyunu kaybetmeyecek kadar pişirilmişti. Tavuk ise bu fotoğraftan çok belli olmasa da gerçekten gayet doyurucu miktardaydı. Yanındaki haşlanmış bezelyeler ve yeni kızartılmış sıcacık patateslerle gayet lezzetli bir öğlen yemeği oldu.

Anaxos Restaurant
Anaxos Restaurant

Anaxos Restaurant lezzetli yemekleri ve hoşsohbet sahipleriyle Midilli ziyaretimin en hoş anılarından biri oldu. Tek üzüntüm akşam yemeğine kalıp diğer çeşitlerini tadamamak oldu. Onu da bir dahaki Midilli ziyaretimde yapılacaklar listesine ekleyerek biraz olsun teselli buldum.

Adres: Anaxos Hotel, Anaxos

Telefon: +30 2253 041219

  • MYTİLENE:

Mytiline Midilli yani Lesvos’un idari merkezi. Burada sadece dönmeden önceki bir günümü harcadım. Açıkçası Molyos’tan sonra gözüme son derece sıradan bir sahil kasabası gibi göründü. Ancak adayı ziyaret edecekseniz en azından bir gününüzü burada harcamanız yerinde olacaktır. Bizans, Ceneviz ve Osmanlı izlerini taşıyan ve Akdeniz’in en büyüklerinden biri olan kalesini, bugün maalesef sadece dış duvarları kalan Yeni Cami’yi, St. Therapon kilisesini gezmeli ve onlarca tavernadan bir kaçını denemek, sahildeki pastanelerin lezzetli tatlılarını ve dondurmalarını tatmak için bir günden fazlasına bile ihtiyacınız olabilir.

Kalnterimi:

Mytilene’deki tek akşam yemeğimi Kalnterimi’de yedim. Kalnterimi merkezdeki bir çok dükkanın sıralandığı canlı bir cadde olan Ermou’yu kesen ufak bir sokakta. Masaların çoğu sokakta. Masama oturduğumda arka masada akşam eve gitmeden önce bira ve uzolarını içerek sohbet eden 3 yaşlı adalı koyu bir sohbete dalmıştı. Sohbet yoldan geçen bir arkadaşlarına laf atmaları ve onun da karşılık vermesiyle bir anda daha da bir alevlendi. Konuşmalarından “Hayda vre!” dışında tek kelime anlamasam bile hal ve tavırlarından birbirlerini kızdırmaktan büyük zevk aldıkları belli olan bu tatlı grubu seyrederken yemeklerim de ufaktan masaya gelmeye başladı.

Sirkeli hamsi
Sirkeli hamsi

İlk olarak adada daha önce bir kaç mekanda sorduğum ama bulamadığım şarap soslu ahtapot, kızarmış kalamar (maalesef peynirle yapılan kalamar dolması burada da yoktu) ve kendi yapımları olan sirkede hamsi. Yemeklerin hepsi özenle hazırlanmıştı ve son derece lezzetliydiler. Şarap soslu ahtapot gerçekten çok özel bir lezzet. Ahtapota ayrı, sosuna ayrı bir ihtimam göstermek gerekiyor. Kalamar deseniz yıllarca en lüks balıkçılarda bile dondurulmuş kalamar yedikten sonra adada nereye gitseniz karşınıza çıkan taze, bacaklarıyla beraber gelen kalamarlar insanın aklını başından alıyor. Sirkeli hamsi ise mekan sahibinin tavsiyesiyle seçtiğim bir ürün oldu. Sardalyaların konserve olduğunu, bunu ise kendilerinin hazırladığını  söyledi. Sirke tadı oldukça yoğun, özellikle uzo içmeyi düşünenler için ideal olabilecek bir mezeydi.

Kızarmış kalamar
Kızarmış kalamar

Adadaki pek çok yer gibi burası da tam anlamıyla Türklerle doluydu. İlerleyen saatlerde dolu olan masaların bir ya da ikisi dışında tamamında Türk turistler vardı. Nedenini anlamak pek de zor değil. Yemekler lezzetli, ortam huzurlu, fiyatlar uçuk değil, gecenin sonunda hesapta hoş olmayan “sürpriz”lerle karşılaşma ihtimali yok. Daha ne olsun?

Şarap soslu ahtapot
Şarap soslu ahtapot

Adres: Thasou 2, Mytilene

Telefon: +30 2251 046577

Panellinion Cafe:

Mytilene’e vardığımda sabah kahvaltısı kahvaltısı yapacak bir yer ararken tesadüfen bulduğum Panellinion tarihi 1800’lü yıllara uzanan bir kafe. Yüksek tavanlı, geçmişin havasını koklayabileceğiniz Panellinion’a bir kahve içmek için bile olsa mutlaka uğramak gerekir diye düşünüyorum. Bu arada kafeyle ilgili ilginç bir detay içinde yaşayan güvercin çifti. Binanın dışında şu sıralarda pek bir moda olan ve nefret ettiğim kuşlar konmasın diye takılan tellerden vardı. İçeride masamın yanına kadar gelip kahvaltıma ortak olan bu arkadaşları görünce sordum bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu diye. Zamanında bir şekile içeriye girip yuva yapıp orada yavrulamışlar. Onlar da artık olan olmuş diye dışarıya çıkarmayınca mekanın bir parçası oluvermişler. Açık havada kuş besleyerek kahvaltı yaptığım çok olmuştu ama kapalı bir mekanda bu zevki yaşamak da Midilli’ye kısmetmiş.

Panellinion
Panellinion

Bu arada mekanda Türkçe menü mevcut. Kahvaltı, çay ve kahvenin yanı sıra yemek ve içki servisleri de var.

Adres: Kountoupiotou 5

Telefon: +30 2251 021706

Panellinion Cafe
Panellinion Cafe

Son olarak Midilli uzolarıyla meşhur bir ada. Gerek ulusal çapta, gerekse yerel olarak üretim yapan bir çok uzo markası var. En meşhurları Barbayanni, Pitsalidi, Giannatsi, Mini, Plomari. Daha bir çok marka var ama en çok tüketilenler olarak mavi ve yeşil etiketli Barbayanni ve bunlardan biraz daha sert olduğu söylenen Pitsalidi. Bir de 5 litrelik pet şişelerde tavernalara gelen bir marka var. Markasını hatırlayamıyorum ama kadeh uzo söylediğinizde genelde bunu servis ediyorlar. Böyle deyince kaçak içki gibi görünse de değil. Lezzeti gayet yerinde.

Midilli bize çok yakın bir kültür ve mutfağa sahip. Yemeklerin çoğunun ne olduğunu sormaya ihtiyaç duymadan bilebiliyorsunuz. Sunulan hizmetin kalitesi genel olarak yüksek, gittiğiniz neredeyse her yerde güleryüzle karşılanıyorsunuz. Türk turistlerin fazlalığı nedeniyle bazı mekanlarda Türkçe menü bile mevcut. Ayvalık’tan sadece 1 saat uzaklıkta ortak lezzetleri tatmak ve hoş vakit geçirmek isteyenler için Midilli mükemmel bir seçim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir